Ülkemiz demiryolu taşımacılığının tercih edildiği bir çok ilde istasyonların bulunduğu ve ucuzluğu ile insanların tercih ettiği bir ulaşım aracıdır. Özellikle son yıllarda yapılanmaya giden demiryolları daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde ulaşımı sağlamayı amaçlamaktadır. Yapılan çalışmalar sonrasında bir çok büyük merkez birbirine bağlanıp daha hızlı bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır.
Peki bu kadar çok tercih edilen ulaşım aracı ülkemizdeki yerini ne zaman almaya başlamıştır? Bu çalışmalar hangi dönemde ortaya çıkmıştır? Çalışmaların başlamasında sorunlar da ortaya çıkmışmıdır? Çalışmaların başlangıcında hangi güzergah seçilmiştir? Yazımızın detaylarında tüm bu sorulara cevapları bulabileceksiniz.
Trenin ülkemize girmesi aslında şu olayların arka arkaya gelişmesi ile olmuştur. Sultan Abdülaziz düzenlediği seyahetlerle diğer ülkelerdeki yenilikleri ülkemize getirmeyi hedeflemiştir. Avrupa seyahetlerinde ençok dikkatini çeken ise ulaşımı oldukça kolay hale getiren trenler olmuştur. Bu durum karşısında hayretler içine düşen Sultan Abdülaziz dönüşünde bir komite kurarak trenin yapılması emrini vermiştir.
İlk olarak güzergah seçimi yapmak isteyen Sultan Abdülaziz bunun İstanbul-Edirne arası olmasını kararlaştırmıştır. Fakat Topkapı Sarayı içinden geçecek olan tren insanların tepkisini çekmiştir. Bunun üzerine padişaha sunulan istekte projenin iptal edilmesi dahi gündeme gelmiştir. Büyük bir kararlılık içinde Sultan Abdülaziz bu duruma karşın tren saraydan değil ister üstümden geçsin yine de yapılacak emrini vererek bu teknolojiye olan ilgisi ve alakasını kesin bir dille sunmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder