9 Mart 2011 Çarşamba

Çapaklanma Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Önlenir ? ve Tedavi Yöntemleri

Gözlerimizin kenarlarına her gün uyandığımız da birşeyin biriktiğinin farkına varırız. Bu birşkme olayına ise çapaklanma ismini takmaktayız. Bazı yöreler de ve kültürlerde farklı olarak isimlendirilen bu birikinti aslında tüm insanların her gün karşılaştıkları ve alıştıkları artık hayatlarında sıradan hal alan bir durumdur.
Gün içinde yorulan bünye uykuya hasret bir şekilde geceyi tamamlamak ister. Bu istek sonucunda kendini uykuda bulan kişinin uykusunda vücudun da bir çok değişiklik meydana gelebilir. Bu değişikliklerin başında ise çapaklanma gelmektedir. Uyku sonrasın da ortaya çıkan bu durum aslında gece meydana gelen bir kaç olayın arka arkaya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kişiler bu durumun oldukça sıradan olduğunu düşünmesi ise bu sistemin aslında bu kadar basit olmadığını yapılan bilimsel açıklamalarla görmektedir.

Kişi uyku halindeyken göz kapakları kapanır bu durum sonrasın da ise göz ile havanın teması kesilmiş olmaktadır. İçeride kurumaya başlayan göz aslında yavaş yavaş işlerliğini yitirmeye doğru yol almaktadır. Bu durum sonrasında ise gözü kaybetme riski doğar buna karşılık vücudumuz ise göz çevresinde sürekli olarak gözyaşı salgılamaya devam eder. Gece bitip kişi uyanana kadar bu durum devam etmektedir. Bu durumun devamından sonra sürekli salgılanan sıvının bir alanda toplanması gerekmektedir. Toplanan sıvı göz kapaklarının kesişme noktasında birleşerek çapakları oluşturmaktadır. Bu birleşim aslında gözün korunması ve görevlerini yerine getirmesi için oldukça önemli bir olaylar zinciridir.

Çapaklanma İçin Modern Tıp Tedavileri:
Doktorlar akıntının giderilmesi için göz banyosunu tavsiye eder.

Doğal Sağlık Tedavileri:
Çapaklanma hiç geçmeden devam ediyorsa aşağıdaki tedaviler uygulanabilir: » Rüzgârgülü bitkisi gözde biriken çapakların tedavisinde kullanılabilir.
Homeopati alanında kullanılan “Hepar sulf.” adlı madde enfeksiyonların tedavisinde uygundur.
Göz otu bitkisi ezilerek pelte haline getirildiğinde ve soğutularak gözlere sürüldüğünde çapaklanmaya iyi gelir. Kaynamış suyun içine karıştırılan göz otu ile çapaklanan gözler yıkanabilir.
Papatya göz temizliği için kullanılabilir (Gözün kenarları ve gözün dış kı­sımları papatya suyu damlatılmış bir süngerle silinebilir) ve bu sayede en­feksiyon riski azaltılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder