Pikniklerimiz ve uzun yolculuklarımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini alamn termoslar fiziksek bir kavramın sonucu ortaya çıkmıştır. Çalışma prensibinin insanlar tarafından bilinmediği bu aleti yazımızın detaylarında ele alacağız. Çalışma prensibinden bahsedeceğimiz bu aletin içerisinde bulundurduğu sistemin günlük hayatta başka alanlarda kullanımları ile ilgilide örnekler vereceğiz.
Termos yapısal anlamda metal ile çevrili bir şekilde dikkatlerimizi çekmektedir. Aslında metal bir malzemeden yapılmış olması onun içerisindeki maddenin ısısını korumasını gerektirmez. Ek olarak içerisinde bulundurduğu sistem sayesinde bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bu sistem iki katman arasındaki havanın alınması ile mümkün olmaktadır. İki bölüm arasındaki hava tamamen alındıktan sonra termos ile dışarı arasındaki ısı alışverişi en aza indirilmiş olacaktır. Bu işlem sırasında üreticiler içerideki havayı ne kadar çok alırlarsa bu işlem yani termosun ısıyı korumasıda o kadar kolay olacaktır. İkinci bir etken ise yine aynı şekilde termosun içinde bulunan aynalardır. Bu aynalar sayesinde ısı enerjisi sürekli olarak yansır. Yansıma işlemi sonrasında ise sıcaklık içeride sonsuz yansıma gerçekleştirerek maddenin soğumasını engellemiş olmaktadır.
Günlük hayatta kış aylarında insanların kat kat giyinmesindeki amaçta budur. Bu sayede giysilerin arasında kalan hava ısı iletimini daha az bir seviyeye getirerek o bölgede bir yalıtım görevini üstlendirmektedir. Bu sayede kişilerin ısısını kaybetmesi oldukça güç bir hal alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder